Yeme Bozukluğu Rahatsızlıkları Artıyor!

Yeme Bozukluğu ve Sağlık Problemleri

Yeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyen bir alışkanlıktır. Ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olan bu bozukluk, genellikle bireyin beden algısı ve duygusal durumu ile ilişkilidir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, yapılan araştırmalarda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde sekizinin yeme bozuklukları ile mücadele ettiğini ve bu durumdan en çok ergenler ile 12-35 yaş aralığındaki kadınların etkilendiğini söylüyor.

Yeme Bozukluğu Genel Bir Sorundur

Yeme bozukluğu, yemek yeme alışkanlıklarını aşan, derin bir sağlık sorunudur. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, temelinde bozulan gerçeklik ve beden algısı, öz güven sorunları ve travmatik yaşantıların bulunduğunu belirtiyor. Küresel olarak artan toplumsal baskılar, özellikle genç nesillerin ruhsal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkiliyor. Yeme bozuklukları konusunda farkındalık oluşturmanın ve dijital dünyanın risklerinden korunmayı öğrenmenin önemli olduğunu vurguluyor.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, kilo almaktan korku duyan kişilerde görülen bir bozukluktur. Beden algısında bozulmalar meydana gelir ve birey kendisini aynada olduğundan daha kilolu görür. Kilo verme çabaları takıntılı bir şekilde devam edebilir.

Bulimia Nervoza

Bulimia nervoza, bireyin aşırı yemek yemesi ve sonra kalorileri telafi etmek için kusma, açlık veya aşırı egzersiz gibi davranışlara başvurmasıyla karakterizedir. Bu döngü hem fiziksel sağlığı tehdit eder hem de ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (Binge Eating)

Tıkınırcasına yeme bozukluğunda, kişi fiziksel açlık olmadan aşırı miktarda yemek tüketir. Telafi davranışları olmasa da yoğun pişmanlık ve utanma hissi yaşanabilir.

Ruminasyon Bozukluğu

Ruminasyon bozukluğunda, daha önce yutulan yiyecek istemsizce ağız içine geri getirilir. Bu durum fizyolojik ve psikolojik problemlere yol açabilir.

Pika Yeme Bozukluğu

Pika yeme bozukluğunda, besin olmayan maddeler sürekli veya tekrarlayıcı şekilde yenir. Bu maddeler arasında kül, toprak, kâğıt, tırnak gibi maddeler bulunabilir.

Kaçıngan/Kısıtlayıcı Yeme Bozukluğu (ARFID)

Kaçıngan yeme bozukluğunda kişi yemek yemekten kaçınabilir veya belirli gıdalara karşı hassasiyet gösterebilir. Bu durum genellikle belirli gıdaları reddetme şeklinde kendini gösterir.

Diğer Yeme Bozuklukları

Gece uykudan kalkıp yemek yeme gibi daha az bilinen veya tanı kriterlerini tam olarak karşılamayan yeme bozuklukları da yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.