Uzayda yaşam olasılığı artıyor: “Sanılandan daha mümkün”

Bilim insanları, uzayda yaşamın sanılandan çok daha mümkün olabileceğini ortaya koyan yeni bir araştırmaya imza attı.

Uzun yıllardır, “zor adımlar” teorisi, akıllı yaşamın varlığı için bir dizi olasılık dışı olayın gerçekleşmesi gerektiğini savunuyordu. Ancak yeni bulgular, bu süreçlerin ilk bakışta o kadar da imkansız ya da zor olmadığını gösteriyor; aslında yaşamın evrimsel gelişiminin daha basit olabileceği belirtiliyor.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden yer bilimleri profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Jennifer Macalady, “Bu, yaşamın tarihi hakkında düşünme şeklimizde önemli bir değişim” ifadesinde bulundu. Macalady, karmaşık yaşamın evriminin şansa değil, yaşam ile çevresi arasındaki etkileşimle ilgili olabileceğini savunarak, evrendeki yerimizi anlama çabasında heyecan verici yeni araştırma yolları açtıklarını vurguladı.

Araştırmacılar, geleneksel görüşün aksine, yaşamın küresel çevre koşulları uygun olduğunda meydana geldiğini iddia ediyor. Bu süreç, gezegen yaşamının gelişimi sırasında nispeten öngörülebilir bir süreç olarak değerlendiriliyor.

Pennsylvania Üniversitesi’nde Macalady’nin astrobiyoloji laboratuvarında çalışan Mills, akıllı yaşamın var olması için bir dizi şanslı olaya ihtiyaç duymayabileceğini belirtti. “İnsanlar Dünya tarihinde ‘erken’ ya da ‘geç’ değil, koşullar uygun olduğunda ‘tam zamanında’ evrimleşti. Belki de bu sadece bir zaman meselesi ve diğer gezegenler bu koşullara daha hızlı ulaşabilirken, bazıları daha uzun sürebilir” dedi.

Yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, bu inançlarını test etmek için bir dizi yöntem öneriyor. Diğer gezegenleri inceleyerek bu zor adımların gezegenimize özgü olup olmadığını araştırmak veya bu süreçlerin Dünya’da birden fazla kez gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için gezegenimizi yeniden gözden geçirmek gibi yaklaşımlar üzerinde duruluyor.

Çalışma, Science Advances dergisinde yayımlanan “A reassessment of the ‘hard-steps’ model for the evolution of intelligent life” (Akıllı yaşamın evrimi için ‘zor adımlar’ modelinin yeniden değerlendirilmesi) başlıklı makale ile kamuoyuna duyuruldu.

Related Posts

İki yeni tür keşfedildi… Dinozor-memeli av ilişkisine dair ilk doğrudan kanıt

Çin’in kuzeydoğusunda yürütülen kazılarda, 125 milyon yıllık fosillerde iki yeni tüylü dinozor türü gün yüzüne çıkarıldı. Keşif, teropod dinozorların çeşitliliğine ve Jehol Biyotası olarak bilinen eski ekosisteme dair önemli bilgiler sunuyor.

Şırnak’ta Trafik Kazası: İki Genç Hayatını Kaybetti

Şırnak’ın Silopi ilçesinde duvara çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgilere göre, dün gece Cumhuriyet Mahallesi Sanayi Kavşağı mevkisinde 27 APN 531 plakalı otomobil, sürücüsünün kontrolünden çıkarak bir binanın duvarına çarptı …

Trump, Elektronik Ürünlerde Gümrük Tarifelerini 90 Günlük Askıya Aldı

(ANKARA) – ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin büyük bir kısmını 90 günlüğüne askıya almasının ardından Çin’e yönelik gümrük tariflerinde de akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik ürünlerin karşılıklı gümrük …

Yeni Tesla Cybertruck modeli satışa sunuldu: İşte fiyatı

Tesla, merakla beklenen Cybertruck modelinin arkadan itişli (RWD) versiyonunu Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’da 70 bin dolarlık bir fiyat etiketiyle satışa sundu.

Satın alma ve tedarik profesyonelleri İstanbul’da buluştu

12’nci Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi İstanbul’da gerçekleşti. Zirvede satın alma ve tedarik süreçlerinde yeni stratejiler, yapay zekaya entegrasyon ve maliyet avantajları, ekonomik belirsizliklere karşı alınan önlemler gibi konular masaya …

Sivas’ta Otomobil Ağaca Çarptı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Otomobil ağaca çarptı, sürücüsü hayatını kaybetti SİVAS – Sivas’ta kontrolden çıkan otomobilin ağaca çarpmasıyla meydana gelen trafik kazasında bir kişi öldü. Edinilen bilgilere göre kaza, Akdeğirmen Mahallesi Paşabahçe Mesire Alanı yolu üzerinde …