Türksat Model Uydu Yarışması’nın 10’uncusu için başvurular başladı

Türksat Model Uydu Yarışması Başvuruları Başladı

Türkiye’de uzay teknolojileri alanında insan kaynağını geliştirmeyi hedefleyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Türksat Model Uydu Yarışması” için başvurular alınıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı sunacak yarışmada başvurular 20 Şubat’ta sona erecek.

Yarışma kapsamında üç ayrı kategoride toplam 2,1 milyon lira ödül dağıtılacak. Katılımcılar, telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler arası çalışan küçük bir uydu planlayarak üretecekler.

Uydular Roketlerle Fırlatılacak

Yarışmaya katılacaklar, gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak üretecekler. İlk 5 etabı başarıyla tamamlayan 15 takım, Aksaray Hisar Atış Alanı’nda gerçekleştirilecek “uçuş etabı”nda yarışacak.

Fırlatılacak model uydular, yarışmaya özgü tasarlanan roketlerle yaklaşık 700 metre yüksekliğe ulaşacak. Bu süreçte model uyduların taşıyıcıdan ayrılma, uydunun görüntü aktarımı ve iniş aşamaları yaşanacak.

Öğrenciler Takım Halinde Yarışacak

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri, takım olarak yarışmaya katılabilecek. Başvuruları “https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi” internet adresinden gerçekleştirebilirler. Takımlar, “Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü”, “TICOSAT (TÜRKSAT Picosatellite Consellation)” ve “Yakın Uzay Yolcusu” kategorilerinde yarışacak.

Uzay Teknolojilerinin Milli Olarak Üretilmesi

Yarışma, uzay teknolojilerinin yerli kaynaklarla üretilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Öğrenciler, bu yarışma sayesinde sektörde faaliyet gösteren kurumlar, şirketler, uzmanlar ve mühendislerle iletişim kurma imkanı bulacaklar.

2016 yılında başlayan ve uluslararası boyuta ulaşan yarışmada geçen yıl 167 takım yer aldı. Finale kalan takımlar arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi-METU Caelum takımı birinci olurken, Azerbaycan Milli Aviasiya Akademiyası-Orion takımı ikinci ve Bülent Ecevit Üniversitesi B-Dispate takımı üçüncü oldu. (AA)


Related Posts

Hurriyet.com.tr artık TEKNOFEST Sosyal’de!

Türkiye’nin önde gelen haber sitelerinden Hürriyet.com.tr, milli teknoloji hamlesinin simgesi TEKNOFEST’in kendi sosyal medya platformu olan TEKNOFEST Sosyal’deki yerini aldı. Bu entegrasyonla birlikte, teknolojiye meraklı gençler güncel haberlere ve festivalle ilgili detaylı içeriklere daha hızlı ulaşabilecek.

5 dakikada 400 KM şarj etti, benzinliyi solladı! Elektrikli araç meydan okuyor

Elektrikli araçların en büyük dezavantajı tarihe karışıyor. Çinli otomotiv devi BYD’nin geliştirdiği yeni teknoloji, sadece 5 dakikada 400 kilometrelik menzil sunarak içten yanmalı motorlu araçlara ciddi bir meydan okuma başlatıyor.

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

PlayStation 5’inizi böyle kullanıyorsanız sistem her an çökebilir: Uzmandan kritik uyarı

Sony’nin son oyun konsolu PlayStation 5’te (PS5) uzun süredir konuşulan “sıvı metal” kaynaklı donanım sorunları yeniden gündemde. Özellikle ilk nesil PS5 modellerinde ortaya çıkan bu sorun, cihazların zamanla aşırı ısınmasına ve kendiliğinden kapanmasına yol açabiliyor. Cihazı dikey konumda kullanmak, riski artırıyor.