Türkiye’de çocuk işçiliği: Resmi veriler neden paylaşılmıyor?

Hükümet çocuk işçilikle ilgili veri akışını 2019’da durdursa da çocuk işçiliğinin önlenmesine ilişkin fon almaya devam ediyor. Meclis’te de gündem oldu, hükümetin denetimden kaçındığı belirtiliyor.

Duvar’dan Osman Çaklı‘nın haberine göre; 2019 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 720 bin çocuk işçi bulunuyor; bu, nüfusun neredeyse yüzde 5’ine tekabül ediyor. Ancak, TÜİK, bu tarihten sonra çocuk işçilikle ilgili veri yayımlamayı durdurdu. Hükümetin 2005 yılında çıkardığı çocuk işçiliği ile mücadele kanununa rağmen, çocuk işçilik konusunda güvenilir verilere ulaşmak zorlaşıyor. Uzmanlar, TÜİK’in veri paylaşımını durdurmasının nedenleri arasında şirketlerin finansmanlarının zarar görme ihtimalinin bulunduğunu öne sürüyor.

“Devletin resmi verisi yok”

Türkiye, çocuk hakları ve işçiliğinin önlenmesi amacıyla Avrupa Birliği’nden çeşitli fonlar aldı. Bunlardan biri, 2022 yılında “Türkiye’de çocuk haklarının desteklenmesi” projesiydi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteklediği bu projeye 3 milyar euro tahsis edildi. Ancak bu tarihten itibaren, çocuk işçiliği ile ilgili resmi veriler paylaşılmadı.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çocuk işçi ve genç işçi sayılarıyla ilgili bir soru önergesi gönderdiğini söyledi. Özer, bakanlıktan gelen yanıtta, sorulara doğrudan cevap verilmediğini, TÜİK’teki verilere atıfta bulunulduğunu kaydetti.

Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak TÜİK’te de yalnızca 2019 yılına ait veriler mevcut. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Araştırma Hizmetleri’ne yaptığım başvuruda ise, yalnızca 2019 yılına ait verilerin bulunduğu belirtildi. Sonuç olarak, çocuk ve genç işçiliği hakkında devletin resmi bir verisi bulunmuyor.”

“Veriler tartışılmalı”

Çocuk işçiliği konusunun son derece önemli olduğuna değinen Özer, şöyle devam etti: “Ancak bu alandaki veriler sıkça tartışma konusu oluyor. Farklı kurumlar, 14 yaşına kadar olanları çocuk işçi olarak tanımlarken, bazıları 15 yaşını esas alıyor. Bu durum, Türkiye’deki çocuk işçi ve genç işçi sayılarıyla ilgili kesin rakamlara ulaşmayı zorlaştırıyor. Yaptığımız incelemeler, mevzuat gereği işçi çocuk ve işçi genç olarak tanımlanan farklı yaş gruplarında çalışanların sayısının ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. Bu çalışanların çoğu, ağır iş kollarında yer alıyor; yani çalışmaları yasak olan işler.”

“Denetimden kaçılıyor”

“Şirketlerin finansman kaybı”

Akademisyen Aslı Odman da çocuk işçiliği konusundaki saha çalışmalarını değerlendirirken, büyük şirketlerin ESM testlerini geçmek zorunda olduklarını ve çocuk emek kullanmamaları gerektiğini vurguladı. Ancak, mülteci ve çocuk emeğinin hâlâ kullanıldığını belirtti. Çocuk emek kullanımının tespit edilmesi durumunda şirketlerin ciddi finansman kaybına uğrayabileceğini ifade etti.

Odman, TÜİK’in 2019’da veri akışını durdurmasının arkasında, şirketlerin finansman zincirlerinin kopmamasını sağlama çabasının yattığını düşündüğünü söyledi. Bu durumun, AB’den alınan fonlar ve ILO’nun Türkiye’deki çalışmaları bağlamında ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.

Türkiye’de çocuk işçiliği sorunu, Odman’a göre resmi verilerin eksikliği ve gizlenmesi nedeniyle daha da karmaşık bir hal alırken, bu konudaki çözüm önerileri ve politika geliştirme çabaları, güvenilir verilere dayanmadığı sürece etkisiz kalmaya devam edecek.

 

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

SÖZCÜ TV’ye destek için her gün 30 gazete dağıtıyor

RTÜK’ün SÖZCÜ TV’yi 10 gün süreyle ekran karartma cezası vermesine tepkiler sürerken, Erzurumlu iş insanı Adnan Atalay örnek bir dayanışma sergiliyor. Atalay, her gün 30 adet SÖZCÜ gazetesi alarak iş yerinde ücretsiz dağıtıyor.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık yoğun bakıma kaldırıldı

Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, bugün acil sağlık durumu nedeniyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakledildi. Çalık, hastanede yapılan ilk tetkiklerin ardından koroner yoğun bakım ünitesine alındı.

Kütahya’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kütahya’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Hindistan’da köprü çöktü: Araçlar nehre düştü

Hindistan’ın Gucerat eyaletindeki bir köprünün çöktüğü, kaza sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.