Sierra Leone’de ilk M çiçeği vakası tespit edildi

Sierra Leone’de İlk M Çiçeği Vakası Ortaya Çıktı!

Sierra Leone Ulusal Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de ilk M çiçeği (mpox) vakası tespit edildi. Ülkenin başkenti Freetown yakınlarındaki Western Zone bölgesinde 27 yaşında bir erkekte M çiçeği virüsüne rastlandığı belirtildi. Sağlık ekipleri, potansiyel olarak maruz kalan kişileri belirlemek ve virüsün yayılmasını önlemek için aktif izleme ve araştırma yapıyor.

Nasıl Bulaşıyor?

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulaş riskini artırabilir.

Virüsü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer kabarcıklar en sık görülen belirtiler arasındadır.

Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Çoğu vakada hastalık hafif seyretmekte ve birkaç hafta içinde iyileşme gözlenmektedir.

(Kaynak: ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.