Santorini Adası’nda Sismik Aktivite ve Olası Riskler Değerlendirildi

AFET ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı’ndaki toplantıda Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda son günlerde gözlemlenen sismik aktivite ve olası riskler ele alındı. AFAD’dan yapılan açıklamada, 7 Şubat 2025 itibarıyla 3’ten büyük deprem sayısının 761’e ulaştığı ve kaydedilen en büyük depremin 5.2 büyüklüğünde olduğu belirtildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığındaki değerlendirme toplantısında; Ege Denizi Santorini Adası ve civarında 28 Ocak 2025’ten itibaren görülen sismik hareketler değerlendirildi. Toplantıda AFAD, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, uzman bilim insanları ve araştırmacılar yer aldı. AFAD’dan yapılan açıklamada, deprem fırtınası şeklinde gelişen bölgedeki aktivite sonucunda, 7 Şubat 2025 itibarıyla 3’ten büyük deprem sayısının 761’e ulaştığı ve kaydedilen en büyük depremin 5.2 büyüklüğünde olduğu belirtildi.

‘OLASİ BİR HAREKETLİLİĞE YOL AÇMA OLASILIĞI AZ DA OLSA BULUNMAKTADIR’

Depremlerin, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış gösterdiği ve derinliklerinin 5 kilometre ile 25 kilometre arasında değiştiği kaydedilerek, “Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 kilometre mesafededir. Depremler Güney Ege Volkanik Ada yayındaki Santorini Adası’nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip Kolumbo volkanının olduğu bölgede yoğunlaşmaktadır. Bölgede bilinen en son volkan patlaması 1950 yılında gerçekleşmiştir. Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yer alan denizaltındaki diri Yamurgi (Amorgos) fayı üzerinde 1956 yılında 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bölgede halen devam eden sismik aktivitenin olası bir volkanik hareketliliğe yol açma olasılığı az da olsa bulunmaktadır. Bununla birlikte 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmamıştır. Olası bir patlama sonucu tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgar ile taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir” denildi.

‘BÖLGEYE MOBİL SİREN SİSTEMİ SEVK EDİLDİ’

Sismik aktivitenin yoğunlaşmaya başladığı andan itibaren AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile bilim insanlarından oluşan ve olayı farklı açıdan sürekli takip eden bir kurul oluşturulduğu bildirildi. İzmir, Aydın ve Muğla’ya, olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi sevk edildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Haber alma ve yayma sistemi üzerinden olası acil durumlarda vatandaşlara SMS mesajları iletebilecek mevcut sistem hazır bulunduruldu, İzmir, Aydın ve Muğla valilikleri emrine, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD müdürlüklerinden takviye personel ve ekipman görevlendirmesi yapıldı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapıldı. Bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlara ulaştırılabilecek.”

‘BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce olası bir volkanik hareketlilik durumunda çıkabilecek volkanik gaz ve külün atmosferdeki dağılımını ve hareket yönünü analiz etmek için günlük rapor hazırlandığı belirtilerek, aynı zamanda bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlüklerince hazırlıklar yapıldığı ve bölgedeki destek illerin hazır halde bekletildiği açıklandı. 10 Şubat’tan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyetin, AFAD koordinasyonunda bölgede bulunan illerde (Muğla, Aydın ve İzmir) bilgilendirme toplantıları gerçekleştireceği duyuruldu. Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel anlamda bilgi alışverişi yapıldığı belirtilen açıklamada AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Danışma Kurulu, bilim insanları ve araştırmacıların sismik aktiviteyi, deprem, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından AFAD ile koordineli şekilde takip ettiği bildirildi.

Related Posts

Cumhurbaşkanlığı politika kurulları üyeleri 101 bin lira maaş alacak iddiasına yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta politika kurullarına 140 üye atadı. Bu isimler arasında Yiğit Bulut, Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit ve Şahika Ercümen dikkat çekti. Atanan 140 ismin 101 bin lira maaş alacağı iddia edildi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Cumhurbaşkanlığı politika kurulları üyelerine maaş verilmediğini açıkladı.

Teftiş raporuna yansıdı: Kızılay yardım kartlarını kime dağıtıyor?

Yolsuzluk ve usülsüzlük iddiaları ile sık sık gündeme gelen Kızılay’ın dağıttığı yardım kartlarıyla ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde çadır satması ile tartışma konusu olan Kızılay’ın İstanbul İl …

Önce kamyona sonra bariyerlere çarptı, feci şekilde can verdi

Bursa’da kamyonete arkadan çarparak savrulan motosiklet sürücüsü Yusuf Mayil, bariyerlere çarparak hayatını kaybetti.

İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan: ‘Süreç Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne doğru gidiyor’

Teröristbaşı Öcalan için yurt dışında düzenlenen konferansa katılan DEM Partili Buldan, “Bu sürecin birkaç ay içinde tamamlanması öngörülüyor, yani Haziran sonuna kadar sürecin tamamıyla başarıya ulaşması bekleniyor. Çünkü biz biliyoruz ki atılacak olan her adım, Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne giden yoldur aynı zamanda” ifadelerini kullandı.

İran: Tahran nükleer konusunda geri adım atmayacak

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi İsmail Kousari, İran heyetinin Umman’da ABD ile yapılan müzakerelerde nükleer alandaki tutumundan geri adım atmayacağını belirtti.

Sınıf mücadelesi egemen güçlerin korkulu rüyası!

“Dostlarım,Kardeşlerim,Canlarım…Kaldırın başlarınızıSuçlular gibi, yüzümüz yerdeÖzümüz darda durup dururuz.Kaldırın başlarınızı yukarıBize göz verildi, gözleyin diye!Dil verildi söyleyin diye!El gövdede kaşınan yeri bilirDert bizde, derman …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir