Hatay’da Enkaz Geri Dönüşüm Tesisine Ziyaret

Depremin vurduğu Hatay’da, saatte 500 ton enkaz atığını geri dönüştüren tesisinde; Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı ile birlikte incelemelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremde en çok hasar alan Hatay’da, binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde, şehir adeta enkaz yığınına dönmüştü. Depremin hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hemen harekete geçerek kentin imar ve inşasına hemen başladı. Depremin vurduğu şehirde, bir taraftan binaların inşaatı yükselirken diğer taraftan yerle bir olan binaların enkazları toplanmaya devam ediliyor. Kentin enkazların geri dönüştürülmesi için Japonya ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi başlatıldı. Hatay Valiliği tarafından yürütülen proje çerçevesinde Altınözü ilçesi Enek Mahallesi’ndeki enkaz döküm sahası kuruldu. Kurulan enkaz döküm sahasında günlük 4 bin ton enkazı ayrıştıracak tesis kuruldu. Enkaz döküm sahasında; Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı tesiste incelemelerde bulundu.

“Bu tesiste; ayrıştırma yapılmış, ayrıştırma yapılacak enkazın başta demir, kağıt, plastik ve ahşapları ayrıştırma yapan bir tesis oldu”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tesisin enkazlardaki tehlikeli malzemeleri ayrıştırmanın yapıldığını belirterek “Hatay’da deprem olduğunda anında 14 bin yerle bir oldu. Diğer taraftan acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı binaların enkazı kaldırıldı. Bu enkazlar da ayrıştırması gereken ve çevreye zararı olan unsurlarda var. Bu tesiste; ayrıştırma yapılmış, ayrıştırma yapılacak enkazın başta demir, kağıt, plastik ve ahşapları ayrıştırma yapan bir tesis oldu” dedi.

“Bu tesis saatte 500 ton enkaz atığı geri dönüştürüyor ve enkaz atıklarından içinde; plastiği, demiri, ahşabı ve camı ayrıştırıyor”

Bu tesiste saatte 500 ton enkaz atığının geri dönüştürüldüğünü ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, “Bu tesis saatte 500 ton enkaz atığı geri dönüştürüyor. Depremden oluşan enkaz atıkları bu tesise geliyor. Enkaz atıklarından içinde; plastiği, demiri, ahşabı ve camı ayrıştırıyor. Kırma tesislerinden çıkan malzemeler inşaat malzemesi olarak altyapı için kullanılabilir hale geliyor. 3 boyutlu agrega üretiliyor. Bu enkazdan elde edilen inşaat malzemeleri binaların taşıyıcı betonlarından değil ama yol, bordur, kaldırım ve altyapı malzemesi olarak kullanılabilir. Hatay’ımızda yaklaşık 17 milyon tondan fazla enkaz atığı var. Enkaz atıkları farklı yerlerde toplanıyor. Bu tesis olmasaydı çıkan hafriyatlar boş yerlerde toplanacaktı. Bu durum çevre kirliliğine sebep olacaktı. Bu malzemelerin içinde tehlikeli olmayan malzeme değil, zaman zaman asbest gibi tehlikeli malzemelerde var. Doğayı ve çevreyi koruma adına önemli proje oldu” ifadelerini kullandı. – HATAY

Related Posts

Petrol ihracatı yapan ülkelerden kritik karar!

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol üretimine ilişkin kritik bir karar aldığını açıkladı. Üye ülkeler ve ve üye olmayan ancak üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, ağustos ayında petrol üretimini temmuz ayına göre günlük 548 bin varil artırma kararı aldı.

Et ve kıymaya 200 TL zam gelecekti! Mahkeme iptal etti

Tunceli’de yüzde 34’lük et ve kıyma zammı valiliğin itirazıyla mahkeme tarafından iptal edildi.

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

5 trilyon dolarlık yeni vergi paketi Temsilciler Meclisi’nden geçti

Yasalaşmak üzere Trump’a gönderilen paket, bireysel ve kurumsal vergi indirimlerinden göçmenlik uygulamalarına, çevre düzenlemelerinden sağlık sistemine kadar birçok alanda kapsamlı değişiklikler içeriyor. Bireysel vergi indirimi kalıcı hale geliyor …

Sigaraya 5 TL zam geldi: En düşük ve en pahalı sigara ne kadar?

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından sigaraya 5 TL zam yapıldığını açıkladı. Dündar, paylaşımında JTI sigara grubuna ilk zammın yapıldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.