Dünyanın en büyük dini töreni başladı: Maha Kumbh Mela

Maha Kumbh Mela Festivali, Hindistan’ın Allahabad Kentinde Başladı

Hindistan’ın Uttar Pradesh eyaletinin kuzeyindeki Allahabad kentinde, her 12 yılda bir düzenlenen ve 45 gün süren “Maha Kumbh Mela” Festivali başladı. Bu etkinlik, dünyanın en büyük dini töreni olarak kabul ediliyor.

Hindistan basınına göre, festival için uzun süredir büyük hazırlıklar yapılan kentte ziyaretçilerin konaklaması için 160 binden fazla çadır ve yaklaşık 400 kilometre uzunluğunda geçici yollar inşa edildi. Bölgeye hastaneler, itfaiye hizmetleri ve binlerce seyyar tuvalet kuruldu.

Allahabad kentinde düzenlenen festival kapsamında milyonlarca kişi, yıkanıp günahlarından arınmak amacıyla Triveni Sangam Nehri’ne giriyor.

Kutsal su olarak kabul edilen, Ganj, Yamuna ve Saraswati nehirlerinin birleştiği noktadaki Triveni Sangam Nehri’ne 45 gün boyunca rekor sayıda, 400 milyondan fazla Hindu’nun “hacı” olmak için girmesi bekleniyor.

Triveni Sangam Nehri’nin bulunduğu Allahabad, Hindular için özellikle kutsal kabul ediliyor.

12 YILDA BİR KUTLANIYOR

Etkinlik, her 3 yılda bir Allahabad, Haridwar, Ujjain ve Nashik kentlerinde dönüşümlü düzenleniyor.

Ancak Haridwar, Ujjain ve Nashik kentlerinde “Kumbh Mela” adıyla daha küçük çaplı gerçekleştirilen festival, 12 yılda bir Allahabad kentinde “Maha” yani “büyük festival” adı altında milyonların katılımıyla kutlanıyor.

Bu yılki kutlama, Güneş, Ay ve Jüpiter’in aynı hizaya geldiği 12’nci “Maha” olması açısından Hindular için özel önem taşıyor.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK DİNİ FESTİVAL

Hindular, kutlamalar sırasında Ganj Nehri’nde yıkanmanın günahlardan arınmalarına ve ölüm ile yeniden doğuş döngüsünden kurtulmalarına yardımcı olacağına inanıyor.

Kumbh Mela, “dünyanın en büyük dini festivali” kabul ediliyor. 2001’de 60 milyon kişi, aynı gün Ganj Nehri’ne girmek için Allahabad kentinde bir araya gelerek dünya rekoru kırmıştı.

2021 yılındaki Kovid-19 salgınına rağmen, milyonlarca Hindu Triveni Sangam Nehri’nde yıkanmayı sürdürmüştü.

Related Posts

İsrail, 14 Filistinli esiri serbest bıraktı

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nden alıkoyduğu 14 Filistinli esiri aylarca tuttuktan sonra serbest bıraktı. Esirlerin, cezaevlerinde sistematik işkence ve kasıtlı tıbbi ihmal gibi uygulamalara maruz kaldıkları kaydedildi.

Yeryüzü Doktorları gönüllüleri Tanzanya’da sağlık hizmeti verecek

Yeryüzü Doktorları Derneği, gönüllü sağlık ekibiyle gittiği Tanzanya’da, kadın hastalıkları ve doğum ile göz hastalıkları alanlarında muayene ve ameliyatlar gerçekleştirecek.

Gazze’de kan durmuyor: 56 bin ölü, 134 bin yaralı

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 116 Filistinli yaşamını yitirdi, 463 kişi yaralandı. Raporda, İsrail’in 18 Mart 2025’te ateşkesi tek taraflı bozmasından bu yana 6 bin 315 kişinin …

Ali Altınbaş yaşamını yitirdi

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş, uzun süredir mücadele ettiği hastalığı nedeniyle 69 yaşında yaşamını yitirdi.

Filistin için topladığı paralarla karısını lükse boğdu: İnandırmak için hacca bile gitti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve sosyal medyada Abdelhamid ismiyle ünlenen 34 yaşındaki Dehran A., Filistinlilere yardım için kampanya başlattı. Kampanyaya yüksek katılım olurken yüzbinlerce euro bağış toplandı. FİLİSTİN İÇİN TOPLADIĞI …

Yerapetritis Trablus-Bingazi turuna çıkacak… Libya’nın adımı Atina’yı tutuşturdu

Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Türkiye ve Trablus yönetimi arasındaki 2019 tarihli deniz yetki sınırları anlaşmasını onaylama sinyalleri Atina’da endişe yarattı. Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Libya ziyaretine hazırlandığı bildirildi.