Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: “5 Ay Sonra Resmen Başlayacak”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllardır uyguladığı hatalı ekonomi politikaları sonucunda Türkiye’yi derin bir yoksulluk girdabına sürüklerken, geçtiğimiz yıl göreve gelen yeni ekonomi yönetimi ile parasal sıkılaşma süreci başlatıldı.

Politika faizlerinin yüzde 50’ye kadar yükselmesinin ardından mevcut veriler karşısında bu faiz seviyesinin korunacağı belirtilirken, aylardır yatay seyir izleyen dolar kuruna ilişkin şaşırtıcı bir tahmin geldi. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye’de mevcut ekonomi politikalarına ilişkin yayınladığı raporda Merkez Bankası’nın Ekim ayı itibarıyla faiz indirimine başlamasını ‘olası’ olarak değerlendirdi.

5 AY SONRA FAİZ İNDİRİMİNE BAŞLANACAK

Türkiye’de yaşanan enflasyonist ortamın mayıs ayı itibarıyla azalmaya başlanacağına ilişkin beklentiler aktarılırken, TCMB’nin faiz indiriminde ise aşamalı bir plan izleyeceği belirtildi. Ekim ayı itibarıyla 200 baz puanlık indirim serilerine start verileceği, faizlerin 2025 yılının sonu itibarıyla yüzde 28.75, 2026 yılının sonu itibarıyla ise yüzde 18.75’e kadar düşeceği bir simülasyon yayımlandı.

Söz konusu gelişmelerin gerçek olması, dolar kuru üzerinde ise belirleyici etkilere neden olacak. Son aylarda Türkiye’ye giren yabancı yatırımcının kaynakları ile net döviz pozisyonunda önemli iyileşme sağlayan TCMB, Hazine’nin payının da dahil edilmesiyle birlikte ilk defa bugün döviz rezervlerinde artıya geçti.

DOLAR KURU YIL SONUNA KADAR KONTROLLÜ YÜKSELECEK

Gelecek hafta yapılması planlanan alımlar ile birlikte net döviz pozisyonunda da yıllar sonra ilk kez artıya geçiş düşünülürken, faiz indirimlerine kadar TCMB’nin kesintisiz şekilde piyasalardan döviz alımı yapacağı düşünülüyor.

Faiz indirimlerinin kontrollü şekilde başlayacağı tarihlerde dolar kurunda ufak çaplı ataklar beklenirken, Merkez Bankası’nın yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 2024 yılının sonu itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuruna 38.5 lira seviyeleri işaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx