Depremin ‘tarihi miras’ bilançosu… Beş bini aşkın zarar

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üstünden 2 yıl geçti. 11 ilin etkilendiği faciada 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce yapı yıkıldı.

Hatay’ı, Kahramanmaraş’ı ayağa kaldırma çalışmaları sürerken dikkat çeken tarihi bulgulara da rastlanıyor. Kimi zaman bir evin bahçesinden lahit çıktı, kimi zaman ise arkeolojik çalışma alanları bulundu.

Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin 2026 yılında açılmasını planladıklarını kaydederek şunları aktardı:

“Depremde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde kapalı hacimleri bir birine bağlayan koridorlarda büyük bir yıkım oldu. Tarihi eserlerimiz ağır hasarlar almadı. Müze ile ilgili depremden sonra projelendirme çalışmalarına başladık. Hataylı ödüllü mimar Ömer Selçuk Baz projesini çizdi. Deprem güvenliğini önceleyerek müzede zemin iyileştirme çalışmalarına başladık, ilk etap tamamlandı. Şimdi üstyapıya devam ediyoruz. Hedefimiz 2026 yılının sonunda Hatay Müzesi’ni tekrardan Antakyalılara, ülkemize armağan etmek”

ESERLER HATAY’A GERİ DÖNÜYOR

Depremden sonra şehirdeki pek çok eserin korumaya alındığını ve çevre müzelere aktarıldığını belirten İnceciköz şu ifadeleri kaydetti:

“Depremden sonra Hatay Müzesi’ndeki eserlerin bazıları çeşitli müzelerde ve depolarda korunmaya alındı. Bazılarını ise restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarımızda onarıma aldık. Hatay müzesindeki çalışmalar tamamlanınca 2026’nın Haziran-Temmuz aylarında eserlerimizi Hatay’a getirmeye başlayacağız”

YENİ ARKEOLOJİK ALANLAR BULUNDU

İnceciköz, Hatay’da yapılan inşaat çalışmalarında birkaç arkeolojik alan bulunduğunu ve kazı çalışmalarına da başlandığını belirtti.

DEPREMDE KAÇ ESER HASAR ALDI

Depremde kaç eserin hasar aldığını da açıklayan İnceciköz, söz konusu eserlerin iyileştirilmesi için ayırdıkları bütçeyi de açıklayarak şu bilgileri paylaştı:

“Deprem bölgesinde toplamda 5 bin 119 adet tarihi eserde hasar tespiti yaptık. Bunlardan 364’ünün yıkıldığını, 973’ünün ağır hasar aldığını, bin 204 eserin orta hasarlı, bin 32 eserin ise az hasarlı olduğunu tespit ettik. Depremde hasar almış eserlerle ilgili proje çalışmaları için 2024 yılında 2 milyar liralık bir bütçeyi kullandık”

Related Posts

DGS 2025 ne zaman? Başvuru ve sınav tarihi belli oldu! İşte 2025 Dikey Geçiş Sınavı DGS sınav ve başvuru tarihi

Temmuz ayında yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı DGS 2025 öncesinde sınava girecek öğrenciler merak içerisinde “DGS ne zaman?” ve “2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?” sorularının cevabını araştırıyor.  Hemen belirtelim ki ÖSYM tarafından sınav takviminin açıklanmasının ardından merak edilip araştırılan “DGS 2025 ne zaman?” sorusu da cevabını bulmuş oldu. Peki, DGS sınav giriş belgeleri açıklandı mı? 2025 DGS ne zaman? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Instagram hata ve çökme raporları 30 Haziran 2025 || Instagram çöktü mü, sorun mu var?

Instagram 30 Haziran Pazartesi günü hata tespit raporu yayınlandı… Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan popüler mesajlaşma uygulaması Instagram’da erişim ve güncelleme sorunu yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Son 24 saat içerisinde arıza tespit raporuna göre büyük bir aksama kaydedilmedi. Peki, bugün Instagram’da bir aksama var mı? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) 27 Temmuz’da düzenlenecek. İlk başvuru sürecini kaçıran adaylar için YÖKDİL geç başvuru tarihi ve ücreti belli oldu. Peki, YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Kimliğini kaybeden ve sınav yetişememe ihtimali olan öğrencilerin imdadına polis ekipleri yetişti

Kütahya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu öncesi kimliğini kaybeden ve sınava yetişememe ihtimali olan öğrenciler, polis ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde sınava zamanında girebildi.

YKS’de TYT günü

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün Türkiye genelindeki 81 il ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da olmak üzere toplam 250 sınav merkezinde düzenleniyor. 2 milyon 560 bin 649 adayın başvurduğu TYT, saat 10.15 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek ve adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. 333 bin 836 kişinin görev aldığı sınavda adaylara Türkçeden 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikte 40, fen bilimlerinde 20 soru sorulacak. Toplam 120 sorunun yer alacağı sınavda süre 165 dakika olacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabacı Dil Testi (YDT) ise yarın gerçekleşecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi ve Bahçelievler Anadolu Lisesi’nden izleyecek. YKS’ye ait tüm gelişmeleri bugün ve yarın saati saatine sitemizden aktaracağız.

Sinema yazarı Atilla Dorsay, adına kitaplar yazdığı Türkan Şoray’a olan kırgınlığının nedenlerini anlattı

Sinema yazarı Atilla Dorsay, adına kitaplar yazdığı Türkan Şoray’a olan kırgınlığının nedenlerini anlattı