Bol miktarda oksijen barındıran galaksi bilim insanlarını şaşırttı

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden Yapılan Sıradışı Keşif: Olgunlaşmış Bir Galaksi Mi?

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden kozmolog Sander Schouws’un yaptığı açıklamalara göre, galaksilerin oluşum süreci oldukça ilginç bir hal aldı. Schouws, “Bu durum, sadece bebeklerin olması beklenen bir yerde ergen birinin bulunmasına benziyor. Bu sonuçlar, galaksinin çok hızlı bir şekilde oluştuğunu ve olgunlaştığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, Evren’in ilk dönemlerinde hidrojen ve helyumun hakim olduğunu, yıldızların çekirdeklerinde nükleer füzyonla birleşerek ağır elementlerin oluştuğunu belirtiyor. Ancak bu sürecin gerçekleşebilmesi için yıldızların yaşamlarını tamamlamaları ve süpernova patlamalarıyla elementleri uzaya yaymaları gerekiyor.

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskoplarını kullanan bir grup astronom, JADES-GS-z14-0 galaksisini inceledi. Elde edilen bulgular, galakside beklenenden 10 kat daha fazla oksijen olduğunu gösterdi. Bu durum, oksijenin oluşum hızının beklentileri aştığını gösteriyor.

İtalya’daki Scuola Normale Superiore’den astrofizikçi Stefano Carniani ise konuyla ilgili olarak, “Bu sürpriz sonuçlar, galaksi evrimi hakkında yeni bir bakış açısı sunuyor. Bebek evrende olgunlaşmış bir galaksinin bulunması, galaksilerin oluşum sürecine dair bazı önemli soruları gündeme getiriyor” ifadelerini kullandı.

Uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasının nedeni olan genişleme etkisi, galaksilerin evrim sürecinin anlaşılmasına yardımcı oluyor. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bu tür kırmızıya kaymış nesneleri tespit etmek için tasarlandı.

Yapılan keşif, erken Evren’in ilk milyar yılı içinde galaksilerin beklenenden çok daha hızlı geliştiğini gösteriyor. Bilim insanları şimdi, bu hızlı büyümenin kozmolojik zaman çizelgesini nasıl etkilediğini ve erken Evren hakkındaki önceki varsayımların yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini araştırıyorlar.

Related Posts

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

PlayStation 5’inizi böyle kullanıyorsanız sistem her an çökebilir: Uzmandan kritik uyarı

Sony’nin son oyun konsolu PlayStation 5’te (PS5) uzun süredir konuşulan “sıvı metal” kaynaklı donanım sorunları yeniden gündemde. Özellikle ilk nesil PS5 modellerinde ortaya çıkan bu sorun, cihazların zamanla aşırı ısınmasına ve kendiliğinden kapanmasına yol açabiliyor. Cihazı dikey konumda kullanmak, riski artırıyor.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …