Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

Beyin, Hayal ve Gerçek Arasındaki Farkı Nasıl Anlıyor?

Araştırmacılar, beyin bölgesi olan fusiform girusun, gerçek ve hayal edilen görüntüler sırasında nasıl tepki verdiğini inceledi. Bu çalışmada, beynin bir şeyi gerçek olarak algılayıp algılamadığını belirlemede fusiform girusun aktivitesinin kritik bir rol oynadığı gözlemlendi.

Fusiform girus, yüz tanıma ve nesne algısı gibi görsel işleme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Hayal sırasında, bu bölgedeki aktivite gerçek algıya göre daha zayıfken, gerçek algıda ise daha güçlü olduğu belirlendi. Beyin, belirli bir aktivite seviyesini aşan uyarıyı “gerçek” olarak algılıyor.

Çalışmada, 26 katılımcıya dinamik bir ekran üzerinde çapraz çizgiler gösterildi veya gösterilmedi ve katılımcılardan çizgileri hayal etmeleri istendi. Hayal edilen çizgiler ile gerçekte ekran üzerinde gösterilen çizgiler bazen örtüşürken bazen farklı oluyordu.

Araştırmacılar, hayal edilen çizgiler ile gerçek çizgilerin örtüştüğü durumda, katılımcıların ekran üzerinde çizgileri gördüğünü sandığını keşfetti. Yani beyin, beklediği görüntüyü hayal ettiğinde bunu gerçekmiş gibi algılayabiliyor.

fMRI görüntüleme ile beynin farklı bölgelerindeki aktivite izlenirken, fusiform girusun hayal ve gerçek algı sırasında aktif olduğu gözlendi. Ancak beyin, aktivite belirli bir düzeyin üzerine çıktığında bunu gerçek olarak kabul ediyordu. Ayrıca, aktivite seviyesi arttıkça beynin karar alma ve problem çözme ile ilgili bölgesi olan anterior insula’nın da aktif hale geldiği gözlendi.

Araştırmacılar, bu keşiften yola çıkarak daha karmaşık görsel uyarıcılarla benzer deneyler yapmayı ve zamanlaması ayarlanmış uyaranlarla hayalin algılanma sürecini test etmeyi planlıyor. Nörobilimci Thomas Pace ise bu bulgunun, hayal ile gerçeği ayırt etme mekanizmaları hakkında önemli ipuçları sunabileceği görüşünde.

Related Posts

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

PlayStation 5’inizi böyle kullanıyorsanız sistem her an çökebilir: Uzmandan kritik uyarı

Sony’nin son oyun konsolu PlayStation 5’te (PS5) uzun süredir konuşulan “sıvı metal” kaynaklı donanım sorunları yeniden gündemde. Özellikle ilk nesil PS5 modellerinde ortaya çıkan bu sorun, cihazların zamanla aşırı ısınmasına ve kendiliğinden kapanmasına yol açabiliyor. Cihazı dikey konumda kullanmak, riski artırıyor.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …