Anket sonuçları açıklandı: AGI hayali çıkmazda

AGI, makine öğrenimi sistemlerinin insanlardan daha iyi ya da en azından aynı derecede etkili öğrenebilme yetisine sahip olduğu varsayımsal bir aşama olarak tanımlanıyor. Ancak uzmanlara göre, mevcut YZ modelleriyle bu seviyeye ulaşmak, ölçeklendirme yoluyla başarılamayacak.

2022’deki üretici yapay zeka patlamasından bu yana, teknoloji endüstrisi YZ modellerinin yalnızca daha fazla veri, donanım, enerji ve para ile insan zekasını geçebileceğini öne sürüyordu. Ancak 2024 yılında bu alana yapılan 56 milyar dolarlık risk sermayesi yatırımı, devasa veri merkezi komplekslerinin inşasına harcandı. Bu merkezlerin karbon emisyonları ise 2018’den bu yana üç katına çıktı.

Uzmanlar, bu modellerin sınırlamalarının yalnızca kaynak tüketiminden değil, aynı zamanda mimarilerindeki temel eksikliklerden de kaynaklandığını belirtiyor. Russell adlı bir uzman, “Mevcut yaklaşımlardaki temel sorun, hepsinin büyük ileri beslemeli devreler eğitmeye dayanması. Bu devreler kavramları temsil etmek için devasa boyutlarda olmak zorunda, bu da büyük veri gereksinimlerine ve eksik parça içeren temsillere yol açıyor” dedi.

Araştırmaya katılanların yüzde 79’u, YZ’nin yetenekleri hakkındaki algıların gerçekte olanlardan farklı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Çinli DeepSeek adlı şirketin, Silikon Vadisi’nin pahalı modellerine göre çok daha düşük maliyet ve enerjiyle benzer performans elde etmesi, ölçekleme yolunun çıkmazda olduğunu gösteren önemli bir örnek oldu.

Ancak bu durum, YZ’de ilerlemenin sona erdiği anlamına gelmiyor. Muhakeme modelleri olarak bilinen ve sorguları daha doğru şekilde yanıtlayabilen özel modellerin kullanımı, gelecek için umut vadediyor. Özellikle, bu modellerin diğer makine öğrenimi sistemleriyle birlikte kullanıldığında daha etkili sonuçlar verebileceği belirtiliyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Thomas Dietterich, “Geçmişte büyük teknolojik ilerlemelerin büyük getiriler sağlaması 10 ila 20 yıl almıştı. GenAI girişimlerinin birçoğunun başarısız olmasını bekliyorum, ancak bazıları muazzam başarılar elde edebilir. Keşke hangilerinin başarılı olacağını bilseydim.” dedi.

Related Posts

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

PlayStation 5’inizi böyle kullanıyorsanız sistem her an çökebilir: Uzmandan kritik uyarı

Sony’nin son oyun konsolu PlayStation 5’te (PS5) uzun süredir konuşulan “sıvı metal” kaynaklı donanım sorunları yeniden gündemde. Özellikle ilk nesil PS5 modellerinde ortaya çıkan bu sorun, cihazların zamanla aşırı ısınmasına ve kendiliğinden kapanmasına yol açabiliyor. Cihazı dikey konumda kullanmak, riski artırıyor.

Apple bir uygulamasında reklam gösterince tepki çekti

Apple’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmayan Wallet yani Cüzdan uygulamasında geçenlerde reklam filmi gösterildi. Yapımcılığını Apple’ın üstlendiği filmin reklam bildirimleri kullanıcıların tepkisini çekti.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …