5 soruda İklim Değişikliği ile Mücadele Kanunu: “Parasını ödeyen kirletmeye devam edecek” eleştirisi

Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Meclis’ten Onay Aldı

Türkiye’nin ilk iklim kanun teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanun, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerine ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin oluşturulmasını düzenliyor.

Muhalefet partileri ve bazı sivil toplum kuruluşları, kanunu yetersiz buldu ve sadece ticaret odaklı olduğunu savundu.

İlk İklim Kanunu ve Detayları

1 – İklim Kanunu Neden Önemli?

Avrupa Birliği’nin “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” ile uyum zorunluluğuyla Türkiye’deki sektörler karbon ayak izlerini ölçmek zorunda kaldı. 2021’de Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ve 2053 için “net sıfır emisyon” hedefi koyan Türkiye için bu kanunun çıkması büyük önem taşıyordu.

2 – Kanunla İklim Değişikliği Başkanlığına Verilen Yetkiler Nelerdir?

İklim Değişikliği Başkanlığı, gerekli tedbirleri almak ve uygulamayı sağlamakla görevli olacak. Ayrıca, her ilde bir İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak ve devlet, kurum ve sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde çalışacak.

Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) de başkanlık tarafından uygulamaya konulacak.

3 – ETS Sistemi Nasıl İşleyecek?

İşletmeler, sera gazı emisyonunu azaltmak için İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan izin alacak ve yıllık emisyonlarına göre ödeme yapacak. Ayrıca, para cezalarıyla yaptırımlar uygulanacak.

4 – Muhalefetin ETS Sistemine Eleştirileri

Muhalefet, ETS sisteminin şirketlere kirlilik yapma hakkı tanıdığını ve gelirlerin doğru şekilde kullanılmayacağını iddia ediyor.

5 – Kanun Eleştirileri ve Eksiklikler

Kanunun, iklim krizinin sosyal ve ekolojik boyutlarını yeterince ele almadığı ve eksiklikler taşıdığı belirtiliyor. Özellikle, fosil yakıtlara dair eksiklikler ve net emisyon hedeflerinin belirsizliği eleştirilen konular arasında.

  • -Fosil yakıtlar için net bir çıkış planı bulunmamaktadır.
  • -ETS gelirlerinin nasıl kullanılacağı belirsizdir.
  • -Küresel sıcaklık artışını sınırlama hedefi net değildir.
  • -Kanunun hazırlık sürecinde sivil toplumun görüşleri alınmamıştır.
  • -Halk sağlığına yönelik önlemler yetersizdir.
  • -Denetim mekanizmaları eksiktir.

Related Posts

İzmir Büyükşehir soruşturmasında hastaneye sevk edilenlere alkışlı destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 137 kişiden 10’u sağlık kontrolü için hastaneye sevk edildi. Hastane etrafında toplanan vatandaşlar gözaltındakilere alkışlarla destek verdi.

YRP lideri Fatih Erbakan ittifak için tarih verdi, erken seçim çağrısı yaptı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, erken seçim çağrısını yineledikten sonra ittifak sorularına cevap verdi. Erbakan, ittifak görüşmelerinin seçime yakın bir dönemde olabileceğini söyledi.

Fatih Erbakan’dan ‘erken seçim’ çağrısı!

Partisinin İl başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘erken seçim’ çağrısı yapan YRP lideri Fatih Erbakan, “Bu saatten sonra sizin yapacağınız en iyi iş, 2026 ilkbaharında seçim sandığını milletin önüne getirmektir. Yüzde 29’la orada oturamazsınız. Daha fazla milleti oyalamayın, bir an evvel bu seçim sandığını getirin” dedi.

İsrail’in ablukası tedavilerinin yarım kalmasına yol açmıştı: Gazzeli hastalar Türkiye’ye getirildi

Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle tedavilerine devam edilemeyen 4 hasta ve beraberindeki 7 refakatçi uçakla Türkiye’ye getirildi. Hastalar Türkiye’de tedavi edilecek.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ofisi satışa çıkarıldı

CHP’nin önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofisin satışa çıkarıldığı ortaya çıktı.

Trabzon’da CHP standına saldırı davası: Sanığın tutukluluğunun devamı kararlaştırılan dava 22 Temmuz’a ertelendi

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması ve erken seçime gidilmesi için yurt genelinde başlattığı imza kampanyası kapsamında Trabzon’da kurulan imza standındaki 2 kişiyi 3 Nisan 2025’te bıçakla yaralayan Bilal Gökalp’in yargılanması davası 22 Temmuz’a ertelendi.